Site actualizat la data de 20.12.2010
 
   
   Clic aici pentru detalii Clic aici pentru detalii Clic aici pentru detalii Clic aici pentru detalii  
           
Clic aici pentru detalii Clic aici pentru detalii Clic aici pentru detalii Clic aici pentru detalii Clic aici pentru detalii Clic aici pentru detalii
   
 
Din 1991 apare în Editura Academiei Române prima publicaţie periodică de artă medievală şi premodernă din România, revista Ars Transsilvaniae, editată de Institutul de Arheologie şi Istoria Artei din Cluj Napoca (redactor responsabil Prof.dr. Marius Porumb). O revistă de istoria artei medievale nu este o apariţie întâmplătoare la Cluj Napoca. Existenţa unui important grup de cercetare încă din anii ’60 ai secolului trecut, sub conducerea ilustrului savant acad. Virgil Vătăşianu, a contribuit hotărâtor la intensificarea investigaţiilor de istoria artei, cu precădere a celei medievale, cu rezultate remarcabile.

De la început redacţia revistei şi-a propus publicarea unor materiale inedite sau puncte noi de vedere referitoare la arta evului mediu românesc, interferenţele sale cu marile curente europene, înserând în paginile revistei studii şi articole privind arta medievală a sud-estului european sau a Europei centrale.

Difuzarea fenomenului artistic medieval şi premodern românesc în lumea ştiinţifică şi culturală europeană este unul din dezideratele majore ale revistei noastre.
   
   
2010 / Institutul de Arheologie şi Istoria Artei